Strikkespinn

Strikkespinn

www.spinnstrikk.no

Spinnstrikk og strikkespinn.....

Forbrytelse eller positiv kreativitet

November 2009Posted by ems:-) Sat, November 07, 2009 20:55:03

Da den danske krimserien "Forbrytelsen" rullet over tv-skjermene første gang var det mange som ønsket å strikke sin egen "Sara Lund- eller forbrytelsen-genser".

Gudrun&Gudrun som eier rettighetene til tv-seriens plagg selger sine modeller og synes visst ikke noe om alle påståtte kopier av deres design.

Hva som er kopi og hva som er eget design basert på inspirasjon fra våre omgivelser er ikke entydig. Heller ikke hvem som oppfant mønsteret først. Når man velger å bruke tradisjonsmønster i strikkeplagg som er endel av vår felles kulturarv vil sannsynligheten være stor for at noen andre har gjort det før oss om enn med en mulig annen vri.

Spørsmålet om hvem som oppfant hva først vil alltid kunne gi rom for hissige meningsutvekslinger. Særlig om salgsverdien og fortjenestemulighetene viser seg å være store.

Kreative sjeler kan uansett aldri stoppes og alle vi som arbeider med design i en eller annen form har opplevd, eller vil fra tid til annen oppleve at om vi selv har funnet på noe lurt er det noen som vil bruke idèen vår og kanskje til og med lykkes bedre enn oss selv i å selge den.

Når det gjelder "forbrytelsenlignende" håndstrikkemodeller vil man også kunne spørre seg om ikke noen av dem kanskje til og med fantes på markedet allerede før tv-seriens innmarsj i våre stuer? Herved serveres noen eksempler så får hver og en vurdere hvem man liker best og hva som er hva.

Garnlundes Hallingstjerne:

Stjernegenseren fra Happy Knitting:

Stjernemønstret jakke eller genser fra Sandnesgarn:

Birgirsdottirs modell som også finnes hos knitting.no:

Denne har vi strikket opp i Alafoss hvit og sort og den kommer snart på plass i vårt utstillingsvindu:Og her er min: Helt klart inspiret av Forbrytelsen, men var det høna eller egget som kom først?

Når Forbrytelsen 2 nå er godt i gang og den kjente politiettersforskeren dukker opp med stadig flere nye strikkegensre er det lett å tenke at man skal følge med.

Et dansk ukeblad var allerede tidlig ute med sin versjon av den nye røde, ganske ulik orginalen men helt klart insprert av eller forsøkt kopiert???? Ikke vet jeg, men da jeg så den første gang tenkte jeg at hvis det skulle finnes noen som har lyst til å strikke en slik genser finnes det jo allerede mange oppskrifter man kan bruke. Ettersom min butikk fører islandsgarn falt valget på denne:

"Rosa" er opprinnelig strikket i det kjempetykke islandsgarnet: Bulky Lopi, men jeg valgte å bruke Alafoss Lopi på samme pinnestr. som oppskriften tilsier, men ensfarget og med mønsterstrikken i vrang- og rettmasker. Resultatet ble slett ikke verst, og jeg nekter å mene at dette er en kopi av den ovennevnte selv om den sant nok ligner......

Jeg verken ønsker eller har behov for å kopiere andre, da hodet nærmest alltid renner over av idèer hurtigere enn mine hender rekker å få satt dem ut i livet.

Men jeg vil gjerne synliggjøre enhver håndstrikkers mulighet til selv å skape sitt eget plagg etter eget ønske, og ved å være i kreativ utvikling har vi alle rett til å få våre idèer når de kommer uavhengig av om det måtte passe andre eller ikke.

Noe helt annet ville det selvfølgelig vært om vi begynnte å produsere dem ferdig for videresalg etter å ha kopiert en annens verk. Så stå på kjære håndstrikkere: strikk i veg av hjertens lyst men vis respekt for andres arbeid og deres rettigheter for de ulike design.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by ems Tue, November 20, 2012 14:14:43

Hei Camilla.

Noen av oppskriftene finnes i min butikk: www.knitting.no

Så fint om du vil kikke litt der så kan vi ta det derfra.

Posted by Camilla Tue, November 20, 2012 01:37:01

Hei! Strikkegalskapen er over oss, og etter mye om og men, og et sterkt ønske om å få meg en hjemmestrikket genser, fant jeg ut at jeg kunne tenkt meg en slik islandsgenser med hallingstjerne på (eller hva den nå kalles.. :) Det viktigste for meg, er at garnet er slitesterkt, og at man kan strikke på (ganske) tykke pinner. At det er nogenlunde enkelt å strikke den. Og selvfølgelig, hvordan den vil sitte på meg.. :) Nå har jeg surfet på nettet i det vide og breie, og sett mange bilder og oppskrifter på ulike raglangensere med mønster. SÅ kommer jeg over denne bloggen, og ser bildet av genseren DU har strikket. Jeg tenker at det er DENNE, det er den jeg ser for meg at jeg vil bo i når jeg er ute i skogen.. Så kommer min største utfordring - jeg må lære meg å strikke :D Strikkeforståelsen min er kanskje ikke helt innafor, men at jeg skjønner at det er lurt å ha et diagram, og at det må tilpasses noen mål, etc etc.. men igjen tenker jeg at bare jeg får kommet igang, så skal jeg nok klare det :) Har du mønster til genseren du har strikket, eller har du bare strikket med kreativ frihånd.. eller hva det kalles? Kunne du tenke deg å dele oppskriften eller fremgangsmåten med meg? (Og bli min personlige strikkemuse for evig og all tid.. :)

Posted by mayeliz Mon, November 09, 2009 20:45:53

Dette er da possitiv kreativitet :-)
Skal jo mye til for å "finne opp kruttet", når det sitter damer rundt i de tusen hjem å strikker det ene kreative produktet etter det andre. Det meste er strikket før, hvis man da ikke har helt enestående evener... og de fleste av oss har jo ikke det ;-)

Å bli innspirert av andres produkte må da være helt ok - men man skal ha respekt for andres design -)
Selv "stjeler" jeg nok ideer fra andre fra tid til annen - men jeg er varsom og har ingen problemer med å oppgi kilden for innspirasjonen :-)