Strikkespinn

Strikkespinn

www.spinnstrikk.no

Spinnstrikk og strikkespinn.....

Forbrytelse eller positiv kreativitet

November 2009Posted by ems:-) Sat, November 07, 2009 20:55:03

Da den danske krimserien "Forbrytelsen" rullet over tv-skjermene første gang var det mange som ønsket å strikke sin egen "Sara Lund- eller forbrytelsen-genser".

Gudrun&Gudrun som eier rettighetene til tv-seriens plagg selger sine modeller og synes visst ikke noe om alle påståtte kopier av deres design.

Hva som er kopi og hva som er eget design basert på inspirasjon fra våre omgivelser er ikke entydig. Heller ikke hvem som oppfant mønsteret først. Når man velger å bruke tradisjonsmønster i strikkeplagg som er endel av vår felles kulturarv vil sannsynligheten være stor for at noen andre har gjort det før oss om enn med en mulig annen vri.

Spørsmålet om hvem som oppfant hva først vil alltid kunne gi rom for hissige meningsutvekslinger. Særlig om salgsverdien og fortjenestemulighetene viser seg å være store.

Kreative sjeler kan uansett aldri stoppes og alle vi som arbeider med design i en eller annen form har opplevd, eller vil fra tid til annen oppleve at om vi selv har funnet på noe lurt er det noen som vil bruke idèen vår og kanskje til og med lykkes bedre enn oss selv i å selge den.

Når det gjelder "forbrytelsenlignende" håndstrikkemodeller vil man også kunne spørre seg om ikke noen av dem kanskje til og med fantes på markedet allerede før tv-seriens innmarsj i våre stuer? Herved serveres noen eksempler så får hver og en vurdere hvem man liker best og hva som er hva.

Garnlundes Hallingstjerne:

Stjernegenseren fra Happy Knitting:

Stjernemønstret jakke eller genser fra Sandnesgarn:

Birgirsdottirs modell som også finnes hos knitting.no:

Denne har vi strikket opp i Alafoss hvit og sort og den kommer snart på plass i vårt utstillingsvindu:Og her er min: Helt klart inspiret av Forbrytelsen, men var det høna eller egget som kom først?

Når Forbrytelsen 2 nå er godt i gang og den kjente politiettersforskeren dukker opp med stadig flere nye strikkegensre er det lett å tenke at man skal følge med.

Et dansk ukeblad var allerede tidlig ute med sin versjon av den nye røde, ganske ulik orginalen men helt klart insprert av eller forsøkt kopiert???? Ikke vet jeg, men da jeg så den første gang tenkte jeg at hvis det skulle finnes noen som har lyst til å strikke en slik genser finnes det jo allerede mange oppskrifter man kan bruke. Ettersom min butikk fører islandsgarn falt valget på denne:

"Rosa" er opprinnelig strikket i det kjempetykke islandsgarnet: Bulky Lopi, men jeg valgte å bruke Alafoss Lopi på samme pinnestr. som oppskriften tilsier, men ensfarget og med mønsterstrikken i vrang- og rettmasker. Resultatet ble slett ikke verst, og jeg nekter å mene at dette er en kopi av den ovennevnte selv om den sant nok ligner......

Jeg verken ønsker eller har behov for å kopiere andre, da hodet nærmest alltid renner over av idèer hurtigere enn mine hender rekker å få satt dem ut i livet.

Men jeg vil gjerne synliggjøre enhver håndstrikkers mulighet til selv å skape sitt eget plagg etter eget ønske, og ved å være i kreativ utvikling har vi alle rett til å få våre idèer når de kommer uavhengig av om det måtte passe andre eller ikke.

Noe helt annet ville det selvfølgelig vært om vi begynnte å produsere dem ferdig for videresalg etter å ha kopiert en annens verk. Så stå på kjære håndstrikkere: strikk i veg av hjertens lyst men vis respekt for andres arbeid og deres rettigheter for de ulike design.